12 Ocak 2011 Çarşamba

E-imzada umutlar 2011'e kaldı


Dünyada hızla yaygınlaşan ve vatandaşın devletle olan işlemlerini kolaylaştıran, ıslak imza geçerliliğindeki e-imza uygulaması Türkiye'de geçen yıl yerinde saydı.


Vatandaşın hayatını kolaylaştıracak e-imza uygulamaları hala tam anlamıyla hayata geçirilemiyor. Bunun temel nedeniyse, dünyada genellikle e-devlet uygulamalarıyla teşvik edilen sistemin Türkiye'deki devlet kurumlarınca fazla önemsenmemesi.
2010 yılı verilerine göre elektronik imza en çok İstanbul, İzmit ve Bursa illerinde kullanıyor. Marmara bölgesini İç Anadolu ve Ege bölgesi izliyor. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en az e-imza kullanan bölgeler olarak dikkat çekiyor.
E-imza kullanımının sanayi ve üretimin yoğun olduğu bölgelerde daha fazla olması e-imzanın vatandaşlardan çok firmalar tarafından kullanıldığını gösteriyor.

Türkiye’de 2005’te başlanan elektronik imza uygulaması, 2007’de gerek devlet alanında gerekse özel sektörde ilk uygulamaların gerçekleştirilmesiyle hayatımıza daha fazla girdi. Ancak 2010 yılı sonu verilerine göre e-imzayı daha çok firmalar kullanırken, vatandaşlar arasında e-devlet uygulamaları henüz yaygın değil.
Türkiye’de elektronik imzanın kullanılmaya başlandığı 2005 yılından beri özel sektör tarafından üretilmiş olan 200 bin Nitelikli Elektronik Sertifikanın yüzde 70’ini vermiş olan E-Güven firması, 2010 yılının e-imza açısından değerlendirmesini yaptı.
GENÇLER KULLANMIYOR ÇÜNKÜ...
Türkiye’nin ilk elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı da olan E-Güven'in 2010 yılında vermiş olduğu imzaların yüzde 60’ını 25–40 yaş arasındaki vatandaşlara verdiği e-imzalar oluşturuyor. 18–25 yaş arası vatandaşlardan e-imza sahibi olmak için E-Güven’e başvuranların oranı ise yüzde 5’i geçmiyor.
Vatandaşlık hizmetlerinden yararlanan ancak çoğu henüz iş hayatında olmayan gençlerden oluşan 18-25 yaş grubunda elektronik imza kullanımının azlığı, elektronik imzanın henüz kamusal uygulamalarda yaygınlaşmadığını ve daha çok özel sektörde firmalar tarafından tercih edildiğini gösteriyor.
E-Güven Genel Müdürü Can Orhun 2010 yılını şöyle değerlendirdi:
“Sektörün geneline bakarsak 2010’un elektronik imza açısından daha önceki yıllarda uygulanan projelerin devamı gibi olduğunu görüyoruz. Daha önceki senelerde çıkmış olan Adalet Bakanlığı UYAP uygulaması, Çevre Bakanlığı’na ait uygulamalar, gümrük uygulamaları devam etmesi sayesinde yine kamu tarafındaki kullanım arttı diye düşünebiliriz.
"Ancak bu artış yeni e-devlet uygulamalarının hayata geçmemesi nedeniyle de oldukça sınırlı kaldı. Diğer taraftan tüm uygulamaların genel olarak vatandaşın değil, firmaların kullandığı uygulamalar olduğunu da gözden kaçırmamak gerek. E-devlet uygulamaları kaynaklardan tasarrufun yanı sıra vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için olmalı. Ancak şu anki e-devlet uygulamaların çoğu vatandaşlardan çok firmalara yönelik."
2010'DA HİÇ E-DEVLET UYGULAMASI ÇIKMADI
Özellikle kamu sektörü açısından bakıldığında 2010’un son beş yıl içinde herhangi bir e-devlet uygulamasının çıkmadığı tek yıl olduğunu söyleyen Orhun sözlerini şöyle sürdürdü:
"E-fatura gibi en temel elektronik uygulamalardan birinde e-imzanın Ticaret Kanunu açısından getireceği sıkıntılara rağmen zorunlu tutulmamasını da göz önünde bulundurursak 2010, e-imza ve e-devlet uygulamaları açısından yerinde sayılan bir yıl olarak değerlendirilebilir. E-imza uygulamalarının önünü açacak olan yasaların da bir türlü çıkamıyor olmasının bunda etkisi oldukça büyük.
"Diğer yandan 2010 özel sektör açısından iyi bir yıldı. E-Güven’in yarattığı projelerin de katkısıyla birçok özel sektör uygulaması hayata geçti. Banka uygulamaları yaygınlaşmaya başladı. Özel sektör elektronik imzanın maliyet açısından getirdiği avantajları ve kullanımdaki optimizasyonları gördü. Bu da kullanımı ciddi oranda artırdı. Örneğin Turkcell ile hayata geçirdiğimiz mobil imza, bankacılık işlemlerinde kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor. Her defasında tek kullanımlık şifre almak yerine mobil imza edinmeyi tercih eden kullanıcıların sayısı oldukça fazla.”

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2009Var Gibi Gibi | by TNB