25 Ekim 2010 Pazartesi

Tartışmalı oyun piyasada

Taliban’ın ABD ve İngiliz askerlerine karşı eylemlerinin canlandırıldığı Medal of Honor satışa sunuldu.

Medal of Honor (MoH) video oyunu İngiltere Savunma Bakanı'nın oyunun yasaklanması yönündeki çağrılarına rağmen satışa çıktı.

Oyun 2002 yılında Afganistan’da isyancılarla savaşan, Özel Kuvvetler’e bağlı askerlerin kahramanlıklarını konu alıyor.
Ağustos ayında oyunu oynayanların Taliban askerleri olarak savaşabildikleri ortaya çıktıktan sonra, İngiltere Savunma Bakanı Dr. Liam Fox oyunun yasaklanması çağrısında bulunmuştu.



Geliştirici EA oyunun gerçekçi olmayı amaçladığını söylemiş, ama sonradan oyunda Taliban’ın ismini “The Opposition” (Düşman Güçler) olarak değiştirmişti.
EA’nın uzun zamandır devam eden MoH oyun serisinin son halkası olan bu oyun, 2. Dünya Savaşı temasını bir kenara bırakarak Afganistan’da devam eden çatışmadaki modern muharebeyi canlandırmayı tercih etti.
Ama Afganistan’da savaşan 150 bin Amerikan, İngiliz ve Müttefik askeri varken, birçok kişi Taliban rolü üstlenebilmenin çizgiyi aştığı düşüncesine kapıldı.
Dr. Fox oyunu “İngilizliğe yakışmayan” bir oyun olarak niteledi ve “Birilerinin Taliban’ın İngiliz askerlerine karşı eylemlerinin canlandırılmasının kabul edilebilir olabileceğini düşünmesi şoke edici” dedi.
Kanada ve Danimarka Savunma Bakanları da oyunu eleştirdi.
EA birkaç hafta boyunca eleştirilere göğüs gerdi, ama Ekim ayının başında baskılara dayanamayarak “Taliban” terimini çok oyunculu kısımdan çıkardı.
Bu değişikliğe rağmen oyun hala askeri üslerde yasaklı, ama askerler oyunu başka yerlerden alıp üslerde oynayabiliyorlar.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2009Var Gibi Gibi | by TNB