12 Ekim 2010 Salı

Sen nerede Facebook orada!

Sen nerede Facebook orada!

Yeni uygulama bir dizi gizlilik sorununu da beraberinde getiriyor…

Facebook İngiltere’de Facebook Yerler’i kullanıma açtı. Bu servis size, iPhone veya diğer GPS özellikli cihazlardan işaretleyerek dünyaya nerede olduğunuzu göstermenize yarıyor.

Bu servisin açılmasıyla Facebook da Forusquare ve diğerleri gibi çoğrafik lokasyon trenine bindiği anlamına geliyor. Fakat Facebook’un 500 milyon kullanıcısı ve GPS özellikli mobil cihazların artan popüleritesi, belki de ilk kez bu tip bir servisin genel kullanıcılara yayılmasının yolunu açacak.
Temelde Facebook kullanıcılara, manuel olarak sisteme giriş yapmalarını ve o anda nerede olduklarını işaretlemelerini istiyor. Bu aynı yerde veya etkinlikte olan arkadaşlar ve tanıdıkları bilgilendirmek için iyi bir yol olarak gözüküyor fakat bu aynı zamanda bir dizi gizlilik sorununu da beraberinde getiriyor.
Facebook’daki bir çok şey gibi nerede olduğunuzla ilgili işaretlemeleriniz de  gizlilik ayarları tarafından yönetilebiliyor ve işaretlemelerle ilgili güvenlik ayarları her girişte elle yapılmak zorunda. Böylece siz izin vermediğiniz sürece sizin nerede olduğunuzu kimse görmemesi gerekiyor.

Fakat her nasılsa siz gizlilik ayarlarınızda “sadece arkadaşlar” şeklinde seçseniz bile bir kez nerede olduğunuzu Facebook Yerler’de işaretlediğinizde Facebook, sizin bulunduğunuz yere yakın işaretleme yapmış herhangi bir kimseye nerede olduğunuzu gösteriyor. Bu, iyi niyetli olmayan kişilere değerli bir bilgi sağlamak anlamına geliyor ve bana pek de ideal bir çözüm gibi gelmiyor.

Bunu engellemek için Facebok ekranının sağ üstündeki “Hesap” bölümünden “Gizlilik Ayarları”nı seçiyorsunuz, sonra ekranda ufak şekilde yazılmış “Ayarları Özelleştir” seçeneğini bulup tıklıyorsunuz. Gelen ekranda biraz aşağıya giderek “Arkadaşlarım yerimi bildirebilir” kısmını devre dışı bırakmanız gerekiyor.

Ne yazık ki bu kadarla da kalmıyor. Arkadaşlarınızın sizi kendi “yerleri”inde sizin bilginiz dahilinde veya dışında işaretleyebiliyor. Arkadaşlarınız sizi fiziksel olarak nerede olduğunuza bağlı olmaksızın herhangi bir yerde işaretleyebilir ve siz aslında olmadığınız bir yerde gözükebilirsiniz. Herhangi biri Facebook Yerler’de bir kez işaretlenirse o kullanıcıya işareti kaldırabilmesi için bir uyarı gidiyor. Fakat işaretlendikleri andan itibaren, bu kişiler “Yerlerim” özelliğini kullanmıyorlarsalar da ve kendi bilgileri dışında Facebook’da yayınlanıyor.  Bu, şu demek oluyor, eğer ben bir arkadaşımı işaretlersem, gizlilik ayarlarımda bulunduğum yeri “Sadece Arkadaşlar” görebilir şeklinde ayarlanmış da olsa işaretlediğim kişinin herhangi bir arkadaşı benim yerimi o kişinin duvarında görebilir.

Şurası kesin ki sistem bireysel gizlilik için çok büyük bir risk taşıyor. Eğer Facebook üçüncü partiler tarafından işaretlenmeye izin vemeye devam edecekse, tanımlanan tüm kişiler onaylamadan bu bilginin genele açılmasını engelemeli. Ayrıca Facebook tüm gizlilik ayarlarını kişisel bilgilerin saygınlığı çerçevesinde düzenlemeli.

Aksi durumda, potansiyel hırsızların, kötü niyetli arkadaşların, sevgililerin, hatta eski sevgililerin tek ihtiyacı olan şey, bir arkadaşının arkadaşı olması. Kalan tüm casusluk işini Facebook onlar adına hallediyor.

Facebook diyor ki
“Bir arkadaşınız sizi işaretlediğinde Eğer Yerler’i kullanıyorsanız bu sizin kendinizi işaretlemeniz gibidir Eğer henüz Yerler’i kullanmıyorsanız bu durum güncellemesinde belirtilmeniz gibidir“
 Ben de diyorum ki “bu çok büyük bir gizlilik ihlali!”…

kaynak: chip.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2009Var Gibi Gibi | by TNB